Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka babka z bakaliami ;-)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do ubitych jajek dodajemy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.
Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy roztopioną margarynę.
Jeszcze raz wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowana skórkę.
Wszystko ze sobą dokładnie połączyć. Ja z podanej proporcji robię albo jedną dużą babkę, albo jedną średnią i jedną małą lub jedną średnią babkę i 6 muffinek. A tym razem zrobiłam sześć muffinek i średnia babkę, czyli ciastem napełniamy sześć papierowych foremek do muffinek które umieszczamy w specjalnej blaszce do muffin, a resztę ciasta wylewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy na babkę, najlepiej z kominem.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C i pieczemy ją przez około 60 minut. Muffinki piekę również w temp. 180'C ale przez około 20 minut. Muffinki i babka po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor.
Moje muffinki znikły zaraz po upieczeniu więc zdążyłam obsypać je tylko cukrem pudrem i zrobić fotkę, a babkę odstawiamy do ostygnięcia.
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i powstałą polewą oblewamy dokładnie babkę.
Na czekoladzie układamy migdały, a całą babkę obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!