Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to połączenie smaku gruszki z wnętrzem migdałowo - kokosowym przełamane nutą ostrości od chili i korzenności od cynamonu;) Przepis jest bardzo prosty:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14942
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4723
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44736
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14942
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4723
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44736
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę posiekać z miękkim masłem do połączenia składników.
Następnie dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i wyrabiać je rękami do momentu powstania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto kruche zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia do lodówki na około 25 minut.
Następnie blat podsypać mąką krupczatką i rozwałkować na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wielkość formy do tarty (o średnicy 25 cm). Wałkiem na wysmarowaną masłem formę przenieść i rozłożyć równomiernie ciasto. Następnie zrobić kilka nakłuć w spodzie, aby nie rósł podczas pieczenia. Pozostawić na chwilę.
Krem migdałowo kokosowy: Mąkę przesiać, a płatki migdałów zmiksować na drobną mączkę. Mączkę migdałową przesiać, dosypać do niej kokos, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie wsypać do masła mączkę migdałową z kokosem i mąkę pszenną. Dokładnie zmiksować i stopniowo dodawać po jednym jajku. Krem przełożyć na spód tarty i równomiernie rozprowadzić. Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić na pół pionowo i ponacinać do 2/3 długości w plasterki. Połówki gruszek rozłożyć na powierzchni ciasta. Posypać z wierzchu szczyptą cynamonu i chili. Na gruszki nałożyć pozostałą warstwę ciasta kruchego.
Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu pozostawić przy uchylonym piekarniku na około 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do wystudzenia. Ps: Tarta gruszkowa smakuje dobrze z sosem zabaione. Życzę smacznego:)