Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebo w gębie. Lekki, niezbyt słodki deser. Jego słodycz można dostosować do upodobań, dodając mniej lub więcej cukru lub wybierając jabłka winne lub słodkie. Ponad to rolada nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 168
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 381
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 165
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 168
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 381
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 165
Składniki
Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, goździki i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne). Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy na złoty kolor, 25-30min, w 180st. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę (do góry nogami). Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i smarujemy ciasto masą jabłkową (ja w trakcie smarowania usunęłam goździki). Zwijamy ciasto za pomocą ściereczki w rulon, uważając, aby nie był zbyt ścisły i ciasto nie popękało, a jabłka nie wypłynęły. Zrolowane ciasto zawijamy w ściereczkę i odkładamy na 3-4 godziny. Dzięki temu ciasto dobrze się uformuje, masa jabłkowa nieco stężeje, a samo ciasto biszkoptowe stanie się soczyste. Po tym czasie obsypujemy cukrem pudrem, kroimy na plasterki i podajemy.