Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z przepisu mojej Mamy, którą wszyscy uwielbiają. To ciasto to obowiązkowy deser na rodzinnych imprezach. Kruche delikatne ciasto i smak pysznych jabłek to coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Przepis bardzo prosty i warty spróbowania :-) Forma 34x23 cm, szklanka 250 ml
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 307
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 438
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1143
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 307
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 438
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1143
Składniki
Jabłka obrać i drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i smażyć aż zmiękną, puszczą sok, zakryć pokrywą. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec zdjąć pokrywę i trochę odparować, żeby jabłka nie były wodniste, wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota i wyrobić ciasto lub ręcznie zagnieść. Włożyć do woreczka foliowego i do lodówki na około 30-40 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki można przesmarować masłem. Połowę ciasta pokroić na cienkie plastry i wykładać na spód formy, nakłuć widelcem całą powierzchnię. Dodać jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na górę poskubać resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić w formie i można jeść :-) SMACZNEGO!!!