Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie wiosenne, lekkie ciacho i pierwsza, młoda marchewka.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 589
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2223
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 160
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 589
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2223
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 160
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 227
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę o wymiarach około 25x25cm lub tortownicę o średnicy 24cm smarujemy dokładnie masłem. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a migdały grubo siekamy.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy. W dużej misce umieszczamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na papkę. Dodajemy do nich posiekane migdały, cukier, sól oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie stopniowo, w trzech partiach dosypujemy mąkę, za każdym razem rozmiksowując dokładnie. Na koniec cienką stróżką dolewamy olej i cały czas miksując, łączymy go z masą. Gdy ciasto stanie się jednolite, gęste i błyszczące odkładamy mikser i łapiemy w dłoń szpatułę lub drewnianą łychę. Do michy dorzucamy ostatni składnik - startą marchewkę i delikatnie mieszamy tak, by rozłożyć ją równomiernie w całej masie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od soczystości marchewki, a także wielkości i dojrzałości bananów, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który przez swoją kwaskowatość i wyrazistość doskonale komponuje się ze słodkim, neutralnym smakiem ciasta.
ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto. Ja dodatkowo wcisnęłam w jeszcze ciepły i lejący lukier kilka całych migdałów dla ozdoby.