Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka marchewkowe to wspaniała przekąska do kawy czy herbaty. Są kruche i wilgotne zarazem, a przy tym aromatyczne jak korzenne herbatniki. Smak marchewki jest prawie niewyczuwalny. Ciasteczka marchewkowe można przygotować na wiele sposobów. Popularne są warianty fit, w którym cukier zastępuje się zdrowszymi zamiennikami, masło – olejem kokosowym, a zamiast części mąki pojawiają się np. płatki owsiane. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, które możesz modyfikować zgodnie ze swoją fantazją i upodobaniami.
Składniki
Wymieszaj w dużej misce lub na stolnicy suche składniki. Zrób w nich dołek.
Zimne masło pokrój na kawałki. Wraz z żółtkami umieść w przygotowanym dołku.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dołóż do dołka.
Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Gdyby się nie kleiło, dołóż śmietanę. Jeśli – przeciwnie – wyjdzie nazbyt kleiste, dosyp nieco mąki.
Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny. Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów. Foremką lub szklanką wycinaj z niego ciasteczka i układaj na blasze tak, by nie stykały się ze sobą (zrób co najmniej 1 cm odstępu). Pozostałe po wycinaniu ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj na placek. Czynność powtarzaj do zużycia całego ciasta.
Ciasteczka piecz przez około 15 minut – aż się zarumienią.