Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał na słodkie i słone przekąski, ale jego przygotowanie – choć proste – zajmuje sporo czasu. Zwykle więc sięgamy po dostępny w sklepach półprodukt. Warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta, z wykorzystaniem prawdziwego masła – jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze! Przekonaj się, przygotowując ciastka z ciasta francuskiego z czekoladą.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15622
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4699
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2898
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15622
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4699
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 367
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2898
Składniki
Rozpuść sól w wodzie, a 50 g masła roztop w rondelku na wolnym ogniu. Połącz z wodę, mąkę i masło w misce. Zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe masło (w temperaturze niżej od pokojowej, ale nie twarde) włóż pomiędzy dwie warstwy pergaminu i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Schłodź w lodówce.
Rozwałkuj ciasto na placek o tyle większy od płatu schłodzonego masła, by można je nim szczelnie owinąć. Połącz brzegi koperty z ciasta tak, by mało nigdzie nie wystawało. Rozwałkuj na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i włóż do lodówki na 2 godziny.
Procedurę wałkowania i składania ciasta powtórz kilka razy, za każdym razem odkładając je na 2 godziny do lodówki.
Przygotuj sos waniliowy. Zmiksuj śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Ułóż na nich po 3-4 plasterki banana, posyp pokruszoną czekoladą, oblej odrobiną sosu. Zaklej ciasto szczelnie tak, by powstał trójkątny pierożek.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175°C. Piecz przez kolejnych 10 minut.