Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto orzechowe to sposób na chwilę słodkiej przyjemności bez zbędnego wysiłku. Delikatne, wilgotne wnętrze pełne chrupiących orzechów włoskich zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Ciasto będzie odpowiednie do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkanie lub jako szybki deser – to klasyk, który nigdy się nie znudzi!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4499
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 271
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13371
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2657
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4499
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 271
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13371
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2657
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując przed dodaniem kolejnego. Zmniejsz obroty miksera i wsyp posiekane orzechy, wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem. Ucieraj tylko do połączenia składników. Aby wzmocnić smak, dodaj szczyptę cynamonu lub kilka kropli aromatu.
Zmiksowane ciasto przełóż do foremki (10x25cm) nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównaj i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut.
Upieczone proste ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia, po czym przejedź nożem przy krawędziach foremki i zostaw do pełnego wystudzenia.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.