Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto orzechowe to sposób na chwilę słodkiej przyjemności bez zbędnego wysiłku. Delikatne, wilgotne wnętrze pełne chrupiących orzechów włoskich zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Ciasto będzie odpowiednie do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkanie lub jako szybki deser – to klasyk, który nigdy się nie znudzi!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3670
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3670
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując przed dodaniem kolejnego. Zmniejsz obroty miksera i wsyp posiekane orzechy, wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem. Ucieraj tylko do połączenia składników. Aby wzmocnić smak, dodaj szczyptę cynamonu lub kilka kropli aromatu.
Zmiksowane ciasto przełóż do foremki (10x25cm) nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównaj i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut.
Upieczone proste ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia, po czym przejedź nożem przy krawędziach foremki i zostaw do pełnego wystudzenia.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.