Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto orzechowe to sposób na chwilę słodkiej przyjemności bez zbędnego wysiłku. Delikatne, wilgotne wnętrze pełne chrupiących orzechów włoskich zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Ciasto będzie odpowiednie do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkanie lub jako szybki deser – to klasyk, który nigdy się nie znudzi!
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4550
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327014
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4550
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327014
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując przed dodaniem kolejnego. Zmniejsz obroty miksera i wsyp posiekane orzechy, wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem. Ucieraj tylko do połączenia składników. Aby wzmocnić smak, dodaj szczyptę cynamonu lub kilka kropli aromatu.
Zmiksowane ciasto przełóż do foremki (10x25cm) nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównaj i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut.
Upieczone proste ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia, po czym przejedź nożem przy krawędziach foremki i zostaw do pełnego wystudzenia.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.