Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto orzechowe to sposób na chwilę słodkiej przyjemności bez zbędnego wysiłku. Delikatne, wilgotne wnętrze pełne chrupiących orzechów włoskich zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Ciasto będzie odpowiednie do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkanie lub jako szybki deser – to klasyk, który nigdy się nie znudzi!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1107
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14715
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1107
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14715
Składniki
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując przed dodaniem kolejnego. Zmniejsz obroty miksera i wsyp posiekane orzechy, wymieszaj. Następnie partiami dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem. Ucieraj tylko do połączenia składników. Aby wzmocnić smak, dodaj szczyptę cynamonu lub kilka kropli aromatu.
Zmiksowane ciasto przełóż do foremki (10x25cm) nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównaj i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut.
Upieczone proste ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia, po czym przejedź nożem przy krawędziach foremki i zostaw do pełnego wystudzenia.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.