Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł czas rabarbarowy, więc u mnie już drugi raz w tym roku upiekłam ciasto z rabarbarem. Dziś przepis na bardzo proste ciasto ucierane. Proste, a bardzo smaczne. Urozmaiciłam go dodatkiem kandyzowanych daktyli, które jakoś bardzo mi współgrają z kwaskowatym rabarbarem. Oczywiście daktyle można pominąć, jeśli ktoś nie lubi lub nie ma ich pod ręką. Ten przepis jest na dużą blachę np 25x35, choć ja upiekłam go w nieco mniejszej, bo 25x25cm. Dlatego wyszło nieco wyższe niż zwykle . Ciasto nie opada i zawsze się udaje. Świetne do popołudniowej kawy, jako przekąska do pracy czy szkoły, a także jako słodki dodatek np do grilla.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5273
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5273
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11699
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Rabarbar myjemy i obieramy cienko ze skórki, kroimy na ok 2 cm kawałki
Z daktyli wyjmujemy pestki i zalewamy je wrzątkiem. Pozostawiamy na kilka minut, a jak zmiękną odcedzamy i odciskamy z wody
Z powyżej podanych składników przyrządzamy kruszonkę: miękkie masło rozcieramy z sypkimi składnikami do momentu uzyskania większych i mniejszych grudek. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki
Masło rozpuszczamy i studzimy Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy pomału masło
Następnie cały czas mieszając dodajemy partiami mąkę na przemian z maślanką
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy równomiernie daktyle, a na nich gęsto układamy rabarbar. Posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 1 godziny. Ja pod koniec, jeśli kruszonka nie jest zbytnio zrumieniona włączam funkcję pieczenia z góry. Wystarcza kilka minut i posypka przybiera złotawy kolor.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy