Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie 10 minut. Właściwie to z podanego przepisu wychodzą dwa torciki. Robiłam je w dwóch małych formach o średnicy 15 cm. Torcik w smaku jest lekki cytrynowy i idealnie dopełniony jagodami i bitą śmietaną. Jest też dość sycący dzięki mące kokosowej. Ciasto to, nie dość, że jest bardzo smaczne jest również zdrowe i śmiało możemy je zjeść na śniadanie. Torcik podczas pieczenia nie urośnie za bardzo, dlatego idealnie nadaje się do foremek z wzorem na spodzie, z których ciasto wyjmujemy poprzez odwrócenie formy. Możemy je również zrobić w foremkach do muffinek :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4401
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1341
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 324
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej jajka i mleko i mieszamy, wystarczy łyżką. Następnie dodajemy miód, wanilię, sok i skórkę z cytryny, sodę i ewentualnie sól. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanych olejem foremek. Pieczemy około 35-40 minut, aż ciasto się przyrumieni. Po upieczeniu zostawiamy w foremkach aż przestygnie.
Twardą część mleka kokosowego (śmietanę) ubijamy za pomocą trzepaczki. Możemy dodać do niej syropu klonowego. Gotową bitą śmietaną dekorujemy górę torcika. Wierzch posypujemy jagodami. Smacznego :)