Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)
Tym razem w airfryerze upiekłam clafoutis z wiśniami. Udał się doskonale, wię...
Odsłon: 129
Dziś papryka faszerowana ryżem z pieczarkami i paroma innymi dodatkami. Upiek...
Odsłon: 954
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 1449
Tym razem w airfryerze upiekłam clafoutis z wiśniami. Udał się doskonale, wię...
Odsłon: 129
Dziś papryka faszerowana ryżem z pieczarkami i paroma innymi dodatkami. Upiek...
Odsłon: 954
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 1449
Składniki
Ciasto Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.
Masa kajmakowa Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.
Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.