Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i delikatny sernik z karmelizowanymi owocami na spodzie z kakaowych ciasteczek.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Tortownica o średnicy ok. 23 cm. Ja użyłam tortownicy większej i dlatego mój sernik nie jest zbyt wysoki. Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia. Zamknij obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz tortownicy.
Pokruszone herbatniki z dodatkiem 1 łyżki masła wrzuć do malaksera i rozdrobnij do konsystencji mokrego piasku. Otrzymaną masą herbatnikową wyłóż dno tortownicy.
Piekarnik ustaw na temperaturę170 stopni C (góra+dół) bez termoobiegu.Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Dzięki wytworzonej w czasie pieczenia parze wodnej sernik dobrze wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu.
Twaróg rozdrobnij i za pomocą miksera połącz z serkiem mascarpone oraz miękkim masłem.
Całe jajka ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę całość ubijaj. Do masy jajecznej dodawaj partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia składników.
Masę serową wylej na przygotowany spód, dokładnie wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku 45 -50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu z piekarnika, pozwól mu powoli stygnąć. Wyłącz piekarnik, drzwiczki zostaw lekko uchylone. Po 15 minutach uchyl drzwi piekarnika jeszcze bardziej i pozwól sernikowi wystygnąć do końca.
W tym czasie przygotuj karmelizowane owoce. Owoce nieśplika umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm grubości.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru, zamieszaj. Na to ułóż plasterki owoców, delikatnie poruszając patelnią pozwól aby owoce pokryły się karmelem i lekko przesmażyły się. Jeśli używasz śliwek lub moreli wystarczy że pokroisz je na połówki.
Owoce rozłóż na wystudzonym serniku.
Posmaruj odrobiną sosu jaki został podczas karmelizowania owoców.
Smacznego :)