Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam :-)
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2989
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 23
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 146
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2989
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 23
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 146
Składniki
Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder. Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami. Smacznego :-)