Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wychodzi wilgotne, idealnie korzenne, nieco orzechowe i lekkie. Jeśli dotychczas szukałeś, a nie znalazłeś prostego przepisu na ciasto marchewkowe, polecamy wypróbować poniższą recepturę. Wystarczy połączyć kilka łatwodostępnych składników i włożyć formę do piekarnika. Z tym prostym przepisem na ciasto marchewkowe poradzi sobie każdy, nawet mniej doświadczony kucharz czy cukiernik.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4449
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4449
Składniki
Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Gdy będzie się nagrzewał, zabierz się za przygotowanie ciasta. Do głębokiej miski lub garnka wbij jajka, wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj do połączenia.
Dodaj suche składniki, czyli przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Obierz i zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach tarki. Dorzuć do naczynia. W malakserze/rozdrabniaczu zmiel orzechy na drobny żwir. Również dodaj. Wymieszaj masę do dobrego połączenia się składników.
Formę o wymiarach 12 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz około 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij i ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak go zrobić? Wystarczy, że cukier puder wrzucisz do miski i zalejesz sokiem z cytryny. Wymieszaj dobrze składniki, a następnie polewą pokryj ciasto. Od razu posyp też skórką pomarańczową - po chwili lukier zastygnie. Prosty przepis na ciasto marchewkowe nigdy nie zawodzi.