Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wychodzi wilgotne, idealnie korzenne, nieco orzechowe i lekkie. Jeśli dotychczas szukałeś, a nie znalazłeś prostego przepisu na ciasto marchewkowe, polecamy wypróbować poniższą recepturę. Wystarczy połączyć kilka łatwodostępnych składników i włożyć formę do piekarnika. Z tym prostym przepisem na ciasto marchewkowe poradzi sobie każdy, nawet mniej doświadczony kucharz czy cukiernik.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22532
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14829
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4620
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44174
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 611
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Gdy będzie się nagrzewał, zabierz się za przygotowanie ciasta. Do głębokiej miski lub garnka wbij jajka, wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj do połączenia.
Dodaj suche składniki, czyli przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Obierz i zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach tarki. Dorzuć do naczynia. W malakserze/rozdrabniaczu zmiel orzechy na drobny żwir. Również dodaj. Wymieszaj masę do dobrego połączenia się składników.
Formę o wymiarach 12 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz około 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjmij i ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak go zrobić? Wystarczy, że cukier puder wrzucisz do miski i zalejesz sokiem z cytryny. Wymieszaj dobrze składniki, a następnie polewą pokryj ciasto. Od razu posyp też skórką pomarańczową - po chwili lukier zastygnie. Prosty przepis na ciasto marchewkowe nigdy nie zawodzi.