Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na makowiec
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20832
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9544
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4096
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 722
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 364
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20832
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9544
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4096
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 722
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 364
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jeśli będą miały dużo soku, lekko go odcisnąć. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie to kroimy je na drobniejsze kawałki. Mleko zagotować. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 45 minut. Jeśli mak będzie mocno wilgotny odcisnąć go na sicie. U mnie mak całkowicie wchłonął mleko i nie było konieczności odcedzania. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W osobnej misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Kolejno dodawać partiami żółtka, stopniowo mak oraz jabłka. Do masy dodajemy kasze manną cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie oraz proszek do pieczenia. Masę makową łączymy z ubitymi wcześniej białkami za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypać pudrem, przygotować lukier lub polewę czekoladową. Do garnka przekładamy czekoladę, mleko oraz olej. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą oblać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego!