Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pierniki - Pierniczki ze wzorem
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Składniki
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz sól i wymieszaj. Do drugiej dodaj roztopione i przestudzone masło, jajko, cukier puder oraz miód i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i za pomocą dłoni wyrobić jednolite ciasto. Włożyć do woreczka, a następnie do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut. Za pomocą wałka na stolnicy rozwałkować ciasta na grubość ok. 4 mm. Następnie za pomocą wałka ze wzorkiem dobrze dociskając, wyciskamy wzory. Wycinamy kształty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie kleiło się do wałka lub do blatu podsypać je delikatnie mąką. Ciastka wkładam do lodówki na 15-30 minut, aby wzór po upieczeniu był bardziej widoczny. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 5-7 minut bez termoobiegu. Pierniczki może jeść odrazu po upieczeniu. Smacznego!