Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samodzielnie przygotowany, efektowny torcik na Dzień Matki to wspaniały sposób, by sprawić mamie przyjemność i okazać jej swoje uczucia. Jeśli nie posiadasz specjalnej formy w kształcie serca, użyj kwadratowej blaszki o boku ok. 24 cm, a następnie wytnij serce z upieczonego biszkoptu. Pozostałe kawałki ciasta możesz pokruszyć i wykorzystać do dekoracji.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8738
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8738
Składniki
Przygotuj formę do pieczenia w kształcie serca o wymiarach około 22x19 cm. Możesz też posłużyć się podobnej wielkości formą kwadratową i samodzielnie wykroić serca z gotowego biszkoptu. Formę natłuść i oprósz mąką.
Do miski przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną i sodę.
W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” białka. Cały czas ubijając, dodaj do nich stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wymieszaj z barwnikiem spożywczym.
Partiami dodaj do masy jajecznej produkty sypkie, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera.
Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na trzy blaty. Skrop je ponczem.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno” (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder. Wymieszaj (na niskich obrotach miksera) z serkiem mascarpone na jednolity krem.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego. Nałóż go na pierwszy z blatów tortu, tworząc gęsto rozmieszczone kleksy. Powtórz ten zabieg przy wszystkich blatach, nakładając je warstwami na siebie. Wierzchnią warstwę tortu udekoruj owocami i ozdobami z lukru.