Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładaniec królowej Marii to smakowite ciasto miodowe z kremem z białej czekolady. Świetnie pasuje do niezobowiązującej kawy, ale możesz upiec je także na wielkie okazje!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7026
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7026
Składniki
Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Przestudź. Wymieszaj z mlekiem Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Dodaj do niej miód i przestudzone masło z mlekiem. Wymieszaj do połączenia składników.
Przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj produkty sypkie do masy z żółtkami i wymieszaj (na niskich obrotach miksera).
Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec dodaj partiami resztę cukru. Połącz białka z masą i wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek kremówki. Resztę śmietany ubij na sztywno. Wymieszaj mascarpone z lekko przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Połącz szpatułką z ubitą śmietaną. Dopraw krem do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Przekrój ciasto na trzy blaty. Przełóż je kremem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli otynkujesz i ozdobisz tak przygotowany przekładaniec, może z powodzeniem wystąpić w charakterze tortu urodzinowego!