Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które przywołuje wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy słodycze były prawdziwym rarytasem.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5387
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5387
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 87
Składniki
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 160º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej miękkie możemy ściąć wierzch).
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka a następnie stopniowo serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy, dodajemy do masy, miksujemy krótko do połączenia.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego. Wykładamy część masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto ponownie smarujemy dżemem a następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie startą czekoladą.