Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam Was na przepis na delikatny oraz puszysty biszkopt, który można zjeść jako prosty deser z nutellą lub cukrem pudrem! Zapisz przepis i wypróbuj w wolnej chwili, a pokochasz go za prostotę wykonania oraz szybki czas przygotowania. Zobacz więcej na https://www.instagram.com/sweet_and_simple_bymm/?img_index=1.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84874
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2193
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9772
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3515
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6877
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84874
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2193
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9772
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3515
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6877
Składniki
*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij jajka z lodówki na godzinę przed przygotowaniem przepisu. Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W jednej misce wymieszaj składniki suche tj. mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka. Do jajek dodaj cukier i cukier waniliowy.
Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej i gęstej masy w kolorze jasnożółtym (ok.10 minut). Do masy jajecznej wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj trzepaczką w jednym kierunku do całkowitego połączenia się składników (masa powinna być gęsta oraz nie zawierać grudek z mąki).
Blachę 20x25cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią masę biszkoptową i wyrównaj szpatułką. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 minut - na cieście mogą pojawić się charakterystyczne "bąble", które oznaczają że ciasto jest upieczone. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź (zwykle zajmuje to ok. 1h, wystarczy pozostawić blachę na blacie/stole). WAŻNE Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia! Biszkopt może wtedy "upaść" oraz istnieje ryzyko, że powstanie nam zakalec.
Biszkopt możesz posypać cukrem pudrem lub zjeść z ulubionym dodatkiem takim jak nutella, dżem lub miód. Biszkopt idealnie nadaje się jako podstawa tortu lub ciast z kremem lub owocami.