Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczne, dość proste w przyrządzeniu
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 140
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 140
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 233
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 140
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 140
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 233
Składniki
Upiecz ciemny biszkopt z 5 jaj (do ciasta biszkoptowego dodaj kakao a na koniec - gorzką czekoladę - pół tabliczki - startą na tarce). Pozostaw biszkopt w cieple, żeby "doszedł".
Serek mascarpone (polska wersja jest 2x tańsza, a bardzo dobra) ubij ze śmietaną i cukrem-pudrem.
Jeszcze bardzo ciepły biszkopt - wylożony na posypaną cukrem waniliowym ściereczkę - posmaruj dokładnie masą z ubitego serka, a na wierzch połóż równomiernie maliny.
Przy użyciu ściereczki zroluj biszkopt po czym zwinięty w ściereczkę (jak duży cukierek) włóż do lodówki. (Inna wersja: jeszcze ciepły biszkopt należy zrolować bez masy i pozostawić do wystygnięcia, a następnie przygotować masę, rozwinąć biszkpopt i wypełnić go masą, po czym ponownie zrolować)
W kąpieli wodnej rozpuść, mieszając, pozostałą część gorzkiej czekolady i tabliczkę mlecznej z dodatkiem masła. Tą masą posmaruj roladę. Gotowe!