Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16722
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16722
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23022
Składniki
Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana.
Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Do drugiej miski przekładam banany, dodaję roztopione i przestudzone masło, cukier, jajka i przez chwilę mieszam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję wymieszaną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką, żeby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Jeżeli z tego ciasta piekę babeczki, to do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta i również piekę w temperaturze 180°C, na drugiej od dołu półce do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia babeczek może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto jak i babeczki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa