Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5062
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 623
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2421
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 168
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5062
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 623
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2421
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 168
Składniki
Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana.
Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Do drugiej miski przekładam banany, dodaję roztopione i przestudzone masło, cukier, jajka i przez chwilę mieszam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję wymieszaną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką, żeby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Jeżeli z tego ciasta piekę babeczki, to do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta i również piekę w temperaturze 180°C, na drugiej od dołu półce do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia babeczek może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto jak i babeczki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa