Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto bez pieczenia - Filadelfia
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 58
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 58
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach płynu. U mnie 1 i 1/2 szklanki podgrzanego soku z kompotu oraz 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Jeśli nie używacie wiśnie z kompotu dodajcie 3 szklanki wrzątku. Suchary rozdrobnić blenderem lub rozdrabniaczem na piasek i połączyć z kremem czekoladowym. Spód wyłożyć na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm. Docisnąć dobrze czekoladowy spód do blaszki za pomocą łyżki lub szklanki. Schłodzić w lodówce lub zamrażalniku na czas przygotowania kremu. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Gdy krem już jest gotowy cały czas miksując wlewamy przestudzoną, ale płynną galaretkę krystaliczną i krótko całość miksujemy. Krem przelewamy do tortownicy, rozsmarowujemy i chłodzimy w lodówce. Gdy galaretka wiśniowa zacznie gęstnieć, dodać do niej wiśnie ( u mnie z kompotu). Tężejącą galaretkę wylewamy na schłodzony krem z mascarpone. ( krem z mascarpone nie może być płynny, inaczej połączy się z galaretką) Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego! *ciasto można zrobić z dowolnymi owocami lub całkowicie pominąć etap dodawania owoców