Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z tego przepisu jest po prostu cudowny w smaku, doskonale się kroi, jest to smakowite połączenie bitej śmietany, nutelli i bananów na puszystym biszkopcie. Wychodzi z tego przepisu 12-14 porcji.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 98
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4025
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 143
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 98
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4025
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 143
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, wyłączamy mikser i powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na forme o średnicy 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35 min lub dłużej - do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy i ściągamy 'skórkę' z wierzchu aby później nie zepsuła nam efektu odrywając się :) Następnie biszkopt przekrawamy na 3 części (najlepiej byłoby upiec go dzień wcześniej - lepiej się kroi) Ja używam do tego celu długiego noża do pieczywa z ząbkami. Gdyby okazało sie ze biszkopt nie wyrósł na tyle aby go przeciąć na 3 cześci, zawsze można go przekroić na pół i dopiec jeszcze jeden krążek z połowy porcji ;)
Przygotowanie masy: zelatynę zalewamy ok. 1/3 szkl. wrzątku i mieszamy tak dlugo aż się całkowicie rozpuści. Schłodzoną śmietankę (min. 8 godzin!!!) ubijamy na sztywno początkowo na najwyzszych obrotach, dodając pod koniec ubijania cukier puder w ilości ok 4 płaskich łyżek, dodajemy serek mascarpone i mieszamy niedługo na najnizszych obrotach aby się śmietana nie zwarzyła. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy. Masa w smaku ma nie być zbyt słodka, musi zrównoważyć słodki smak bananow i nutelli. Gdy w kuchni jest bardzo ciepło (w upały) smietanę polecam ubijać przy otwartych drzwiach zamrazalnika aby zminimalizować ryzyko zwarzenia. Gdyby na tym etapie masa wydawała się zbyt rzadka do przekladania tortu, mozna ja chwilę schłodzić w lodówce, byle nie za długo ;)
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Krążek biszkoptowy smarujemy nutellą, wykładamy na to połowę bananów i na to masę śmietanową, przykrywamy drugim krążkiem, znów nutella, banany, śmietana, przykrywamy trzecim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy śmietaną. Wierzch wygładzamy, na bokach układamy pionowo ciasteczka i dociskamy ręką, następnie obwiązujemy czerwoną materiałową tasiemką. Na wierzchu dookola układamy truskawki, najlepiej całe. Ja jeszcze jako że to był tort urodzinowy na środku 'wysypałam' cyferkę 30 używając do tego celu szablonu wyciętego z katronu i kakao. Tort schłodzic w lodówce najlepiej całą noc. Biszkopt nie wymaga nasączania, dodany do ciasta olej, a także nutella i banany sprawiają że nie jest suchy, za to bardzo aromatyczny. Można udekorować listkami mięty przed podaniem na stół, a potem już tylko słuchać zachwytów gości ;) Naprawdę polecam!