Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością wielu z was pamięta ten smak z dzieciństwa. Drożdżowe ciasto z wiśniami jest wręcz idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Każdy kto spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 331
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4743
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 89
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 113
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 331
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4743
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 89
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników (oprócz tych na kruszonkę). Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przełóż do miski i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem (aby wyrosło). Po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i wyłóż na wierzch wiśnie. Oprósz cukrem. Zrób kruszonkę - mąkę wymieszaj z cukrem, zalej gorącym masłem i wymieszaj widelcem (wyrób między palcami na kruszonkę). Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Włóż ciasto do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180 stopni (termoobieg). Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź.