Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Ci się klasyczne przepisy wielkanocne i szukasz czegoś wyjątkowego czym zachwycisz swoich gości? Sięgnij po przepis na Ptasie Gniazdo - szpinakową babkę wielkanocną. Babka jest ze szpinakiem, przełożona obłędnie pysznym kremem pomarańczowym i udekorowana czekoladowymi jajeczkami.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 42
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 108
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 129
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 92
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 804
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 42
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 108
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 129
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 92
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 804
Składniki
CIASTO: *Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak blendujemy z 1/4 szklanki oleju na papkę. Jajka i cukr ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej masy. Wlewamy 3/4 szkl. oleju, zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy zblendowany szpinak. Wsypujemy przesiane suche składniki tj. proszek do pieczenia, mąkę pszenną, oraz mąkę krupczatkę. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto do foremki z kominem wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką. Pieczemy w 180℃ około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc trzeba mieć to na uwadze. Upieczoną babkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie odkrawamy przyrumienioną górę (nie będzie potrzebna). Babkę przekrajamy na 3 blaty.
KREM POMARAŃCZOWY: Z 500 ml. soku z pomarańczy odlewamy 1/4 do szklanki. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia. Resztę soku z pomarańczy wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok się zagotuje przecedzamy go przez sito. W misce roztrzepujemy żółtka, wsypujemy budyń, łyżkę odcedzonego soku pomarańczowego i mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka wlewamy odcedzony sok. Żelatynę napęczniałą podgrzewamy w mikrofali aby nabrała płynnej konsystencji i wlewamy ją do rondelka z sokiem. Wlewamy też roztrzepane żółtka z budyniem. Ciągle mieszając na średnim ogniu zagotowujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę miksujemy. Pod koniec jej ubijania dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy krótko do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką 1M.
SKŁADANIE CIASTA I DEKORACJA: Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem robiąc rozetki. Krem nakładamy przy brzegach ciasta, a w środku gdzie niegdzie tylko (patrz. video). Przykrywamy drugim blatem ciasta i nakładamy krem tym samym sposobem co wcześniej. Przykrywamy trzecim blatem i nakładamy krem robiąc róże. Dekorujemy kolorowymi jajeczkami czekoladowymi. (dekorację najlepiej robić przed podaniem ciasta na stół, bo ten krem lekko rozpuszcza masę cukrową jajeczek)