Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto pamięta ptasie mleczko trzepane ręczną trzepaczką? Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec ptasie mleczko z truskawkami mojej Babci Krysi, które jest proste i bardzo smaczne!
Blaszka do pieczenia, mikser ręczny
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22257
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 111
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 130
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 274
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22257
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 111
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 130
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 274
Składniki
Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika. Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia. Galaretki rozpuść w 4 szkl. wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dobrze schłodzone mleko ubij, aż zacznie gęstnieć. Wlej lekko tężejące galaretki i miksuj na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec dodaj truskawki, wymieszaj i szybko wylej na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać wierzch pianki. Całość zwieńczyłam potartą na tarce czekolada, ot cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi ;-) Smacznego!!!