Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku. Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5395
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1752
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5291
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1801
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5395
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1752
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5291
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1801
Składniki
Piernik: Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy miód i śmietanę. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut. Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odcinamy górną upieczoną skórkę piernika i przekrawamy go na 2 blaty. Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy go dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał scianek foremki.
Ptasie mleczko: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę. Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem. Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć. Po tym czasie przykrywamy ptasie mleczko drugim blatem piernika lekko go wciskając w krem.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy). Lekko ostudzoną polewą smarujemy ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi.