Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-01-2023
Co zrobić z białkami, które zostały po smażeniu pączków lub chruścików? Oto mój pomysł - ptasie mleczko z galaretką. Należy tylko pamiętać, aby jajka przed użyciem sparzyć.
Forma 30 cm x 25 cm
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1568
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1568
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Składniki
Masło ros rozpuścić. Żelatynę zalać zimną wodą (pół szklanki). Odstawić na kilka minut aż napęcznieje. Potem naczynie z żelatyną umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier. Potem dodać 1 łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksować. W trakcie miksowania wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Żelatynę zahartować: dodać 2 łyżeczki pianki i dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze 2 i wymieszać. Włączyć mikser i w trakcie miksowania wlać cienkim strumieniem żelatynę. Formę wyłożyć folią i od razu przełożyć do niej piankę i wyrównać. Włożyć do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Gdy ostygnie, wylać na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki. Po kilku godzinach deser można pokroić w kostki.