Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zabrać za ciasto ptysiowe, myślałam że jest trudne, ale szczerze jest to łatwiejsze jak myślałam i powiem że nie ma się co bać. Moje 1 ptysie może wyszły nie najlepiej ale bardzo smacznie.
blaszka , papier do pieczenia
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników. Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek. Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym że kolejne jako wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut. Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta). Przygotowujemy śmietanę; Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy śmietan fix. Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Rada; (jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę), ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp, jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem.