Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ptysie z ciasta parzonego.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1533
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1155
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 114
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 461
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 232
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1533
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1155
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 114
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 461
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 232
Składniki
W garnuszku należy zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę jednocześnie energicznie mieszając do powstania jednolitej i zwartej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka miksując masę. Gdy ciasto jest jednolitej konsystencji za pomocą łyżki lub szprycy formujemy ptysie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 25 min. Upieczone ptysie najlepiej pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ptysie kroimy na pół i napełniamy je truskawkami oraz bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Ptysie należy zjadać natychmiast ponieważ dosyć szybko stają się wilgotne. Smacznego.