Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć o słodkościach. Pączki oczywiście to podstawa, ale co powiecie na takie ptysie z budyniem? Nie są śliczne, bo akurat musiał mi się rękaw cukierniczy podrzeć i trzeba było łyżką nakładać, ale smak wynagradza. Polecam, bo jak zwykle mało roboty i mnóstwo pyszności. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 dorodnych ptysi. Ne bójcie się tego ciasta, przygotowane zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie :-)
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 172
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 591
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16883
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 729
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 172
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 591
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16883
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 729
Składniki
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć moc palnika i wsypać mąkę. Energicznie mieszać aż masa zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbić jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, następnie wbić drugie jajko i tak samo wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak ja nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach, bo ptysie mocno urosną. Piec przez 25-30 minut do zrumienienia. WAŻNE!!! Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie opadną. Gdy ptysie są już upieczone i przyrumienione wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić ptysie na 5 minut w środku. Następnie wyjąć i studzić na kratce. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Ptysie przekroić na pół i nadziewać budyniem. Górę posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!