Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysiowe ciasto daje nam wiele możliwości :) Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z tego jednego ciasta. Zapraszam na Ptysiowe gniazdka :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1001
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1001
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy podwójne okręgi na blachę wyłożoną papierem. W środku zostawiamy dziurkę.
Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy nasze gniazdka w 180st.C, 20 minut funkcja góra/dół – na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół – oczywiście zimne.
MASA Galaretki rozpuszczamy w połowie wody co jest w przepisie i odstawiamy do ostygnięcia. Serki mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy dobrze wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę. Masa może być dość rzadka, ale nic nie szkodzi wystarczy schować na chwilę do lodówki i zgęstnieje. Galaretka zacznie tężeć. Nakładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy na przekrojone gniazdka. Przykrywamy drugą połówką i dekorujemy owocami wg uznania. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl