Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszyste bułeczki z jabłkami i kruszonką z orzechami Do jabłek pasują orzechy więc czemu by nie dodać ich do kruszonki? Połączenie wyszło idealne! Sami się przekonajcie
Składniki
Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się pestek oraz pokroić w kostkę. Jabłka przekładamy do rondelka na mały ogień, dodać cukier puder oraz skrobię i blanszować ok 5 minut cały czas mieszając. Jabłka troszkę zmiękną oraz wytworzy się słodki kleik, dzięki któremu lepiej będą sią nakładać na ciasto. Jabłka zdjąć z ognia i przestudzić.
Ciasto wyrabiamy a w razie konieczności podsypujemy mąką, tak by ciasto odrywało nam się od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formujemy małe kulki, wszystkie niech będą jednakowej wielkości. Gotowe kulki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożonym papierem. Na środku każdej kulki, robi małe wgłębienia ( robię to za pomocą łyżeczki) a do każdej bułki nakładam po kilka kostek jabłek. Owoce możecie przycisnąć palcami do ciasta, bo bułki drożdżowe cały czas rosną i jabłka mogą wyskoczyć z ciasta
Orzechy posiekać. Z mąki, masła oraz cukru zrobić kruszonkę i dodać do niej posiekane orzechy. Całość wymieszać Bułkę posmarować mlekiem lub jajkiem. Wierzch każdej bułki posypcie kruszonką z orzechami. Bułki piec w 180 C przez ok 25- 30 minut góra dół bez termoobiegu. Po upieczeniu bułki posypałam jeszcze cukrem pudrem oraz polałam lukrem. Smacznego!!