Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach świeżo pieczonej babki puszystej łaciatej to zapowiedź nadchodzących świąt Wielkanocnych. Ten przepis to klasyka w tradycyjnym wydaniu z masłem i kakao.
Forma do babki o średnicy ok. 20 cm
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 234
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 155
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 893
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 234
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 155
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 893
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło umieść w misce i dodaj cukier. Utrzyj na puszystą, gładką masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dalej miksując.
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawaj partiami do masy i powoli mieszaj aż składniki się połączą.
Ciasto podziel teraz na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i krótko zmiksuj.
Przygotuj foremkę o średnicy około 20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką. Wylej najpierw masę z kakao, a potem jasną. Długą wykałaczką jak do szaszłyków albo łyżką zrób delikatną falę. Wyrównaj powierzchnię z góry.
Wstaw puszystą babkę łaciatą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do tzw. suchego patyczka, czyli około 40 minut.