Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach świeżo pieczonej babki puszystej łaciatej to zapowiedź nadchodzących świąt Wielkanocnych. Ten przepis to klasyka w tradycyjnym wydaniu z masłem i kakao.
Forma do babki o średnicy ok. 20 cm
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 494
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 522
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4221
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 494
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 522
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4221
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło umieść w misce i dodaj cukier. Utrzyj na puszystą, gładką masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dalej miksując.
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawaj partiami do masy i powoli mieszaj aż składniki się połączą.
Ciasto podziel teraz na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i krótko zmiksuj.
Przygotuj foremkę o średnicy około 20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką. Wylej najpierw masę z kakao, a potem jasną. Długą wykałaczką jak do szaszłyków albo łyżką zrób delikatną falę. Wyrównaj powierzchnię z góry.
Wstaw puszystą babkę łaciatą do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do tzw. suchego patyczka, czyli około 40 minut.