Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-01-2025
Najsmaczniejsze wypieki są często najprostsze. Tak jest także w tym przypadku. Dzięki temu przepisowi na puszystą drożdżówkę z jabłkami otrzymasz pyszne, aromatyczne ciasto, które zasmakuje każdemu domownikowi. Jak przystało na ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje ze szklanką mleka.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 759
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424927
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10685
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 759
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424927
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10685
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Składniki
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Następnie do dużej miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy oraz sól. Wlej wyrośnięty zaczyn, wbij jajka i dodaj roztopione (ostudzone) masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż co okrągłej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Na wierzch rozsyp obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, przelane wrzątkiem rodzynki oraz drobno posiekane orzechy. Możesz lekko oprószyć cynamonem.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut. Upieczoną, puszystą drożdżówkę z jabłkami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.