Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-01-2025
Najsmaczniejsze wypieki są często najprostsze. Tak jest także w tym przypadku. Dzięki temu przepisowi na puszystą drożdżówkę z jabłkami otrzymasz pyszne, aromatyczne ciasto, które zasmakuje każdemu domownikowi. Jak przystało na ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje ze szklanką mleka.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Następnie do dużej miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy oraz sól. Wlej wyrośnięty zaczyn, wbij jajka i dodaj roztopione (ostudzone) masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż co okrągłej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Na wierzch rozsyp obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, przelane wrzątkiem rodzynki oraz drobno posiekane orzechy. Możesz lekko oprószyć cynamonem.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut. Upieczoną, puszystą drożdżówkę z jabłkami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.