Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-01-2025
Najsmaczniejsze wypieki są często najprostsze. Tak jest także w tym przypadku. Dzięki temu przepisowi na puszystą drożdżówkę z jabłkami otrzymasz pyszne, aromatyczne ciasto, które zasmakuje każdemu domownikowi. Jak przystało na ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje ze szklanką mleka.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 112
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10340
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 112
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10340
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Składniki
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić. Następnie do dużej miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy oraz sól. Wlej wyrośnięty zaczyn, wbij jajka i dodaj roztopione (ostudzone) masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż co okrągłej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Na wierzch rozsyp obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, przelane wrzątkiem rodzynki oraz drobno posiekane orzechy. Możesz lekko oprószyć cynamonem.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut. Upieczoną, puszystą drożdżówkę z jabłkami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.