Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i puszyste ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas swoim smakiem i wyglądem.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21093
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 139
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 316
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 417
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21093
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 139
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 316
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 417
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia.
Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.
Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem. Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować. Pod wpisem link do innych pysznych ciast - w tym prostego i pysznego sernika krakowskiego.