Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Jest na tyle proste, że po prostu trzeba je upiec w sezonie przynajmniej raz. Wychodzi piękne i puszyste, bez zakalca. Czuć w nim lekki posmak jogurtu i wanilii, jest też przyjemna słodycz, ale na pierwszy plan wybija się wyjątkowy smak świeżych, dojrzałych truskawek. Serdecznie polecam do weekendowej kawy!
Kwadratowa blaszka do pieczenia o boku 20 cm, miska, sylikonowa szpatułka, mikser
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27162
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj zimne masło i wcieraj je palcami do uzyskania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta
Do dużej miski wlej dwa jajka (o temperaturze pokojowej!) i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość ubijaj mikserem na wysokich obrotach do podwojenia objętości przez jajka.
Zmniejsz obroty miksera na najniższe możliwe. Dodaj pastę waniliową i wymieszaj.
Nadal mieszając masę powoli dolej wąską strużką olej rzepakowy. Masa powinna lekko zgęstnieć i nabrać błysku.
Dodaj jogurt grecki (o temperaturze pokojowej!) i połącz go z masą jajeczną za pomocą miksera. Zawartość miski mieszaj przez około 30 sekund, tylko do połączenia się składników.
Przesiej do masy jajecznej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zawartość miski połącz delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki.
Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Wyrównaj górę ciasta i wyłóż na nią przekrojone na pół, dobrze umyte i osuszone truskawki. Górę ciasta obficie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza, z termo obiegiem, przez 40 – 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłóż w blaszce na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmij z blaszki i wystudź całkowicie.
Wystudzone ciasto obficie posyp cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!