Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz mało czasu i tylko podstawowe produkty w kuchni oraz garść owoców, a spodziewasz się gości, przygotuj to puszyste ciasto z truskawkami. Wystarczy wymieszać składniki, upiec, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dzięki zawartości jogurtu wypiek zyskuje nie tylko delikatną teksturę, ale też kwaskowy posmak, który świetnie komponuje się z dojrzałymi owocami. To ciasto będzie idealne jako deser na letnie popołudnie lub jako słodka przekąska do kawy.
Tortownica: 20-21 cm
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1817
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1817
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 57
Składniki
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw. Utrzyj miękkie masło z cukrem, po czym wbij jedno jajko, zmiksuj, a następnie dodaj kolejne i nadal ucieraj. Stopniowo dosypuj mączną mieszankę, naprzemiennie z porcjami jogurtu, delikatnie mieszając łyżką. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Okrągłą tortownicę lub blaszkę (20-21 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką, po czym przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki oczyszczonych truskawek, zachowując pewne odstępy między owocami. Blaszkę wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz ok. 40 minut.
Puszyste ciasto z truskawkami wyjmij z piekarnika, ostudź, wyłóż z formy i przełóż na paterę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.