Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam desery prawie tak samo jak ciasta a może nawet bardziej :) W każdym bądź razie przepis na ten deser czekoladowy jest bardzo łatwy w wykonaniu a w dodatku ilość chemicznych składników ograniczona do minimum. Głównym składnikiem jest gorzka czekolada, jajka i śmietana 30 %. Ilość cukru możemy sobie sami wyregulować w zależności od upodobania, ja lubię się troszkę przysłodzić , więc moje desery są słodkie. Deser jest puszysty i bardzo smaczny. Jeżeli lubicie czekoladę i wszystko co czekoladowe musicie spróbować ten przepis na czekoladowy deser :)
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17241
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17241
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Jak zrobić domowy deser czekoladowy Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka - z dodatkiem cukru i białka - z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem. Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady. WSKAZÓWKA! Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a następnie całość wlać ubitej w misie śmietany. Smacznego!