Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-07-2022
Ekspresowy deser na lato Puszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek - smak mojego dzieciństwa. Mus ma konsystencję leciutkiej pianki, ale jest od niej delikatniejszy, bardziej kremowy, wręcz aksamitny. Idealnie lekki, przepyszny na gorące letnie dni. Długo szukałam proporcji, żeby otrzymać właśnie taką postać, eksperymentowałam z różnymi ilościami galaretki lub żelatyny, z mascarpone, serkiem twarogowym etc. Okazało się, że najprostszy skład jest najlepszy! Mus przygotujecie w dosłownie parę minut, wystarczy poczekać aż delikatnie stężeje (tu czas zależy od tego, jak mocno chłodzi Wasza lodówka).
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 418
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 765
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 372
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 418
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 765
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 372
Składniki
Truskawki zmiksować na gładki mus z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładanie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce - uwaga! żelatyna ma się rozpuścić, ale nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z musem truskawkowym.
Tak przygotowany mus z owoców wymieszać z ubitą kremówką - najlepiej w mikserze, ale na niewielkich obrotach - tak żeby mus jeszcze napuszyć, ale nie "przebić".
Gotowy mus przełożyć do szklaneczek/ pucharków/ miseczek. Opcjonalnie na dno można pokruszyć ciasteczka owsiane, dodać po 1-2 pokrojone truskawki, na to mus i dekoracja z bitej śmietany (niecała 1 łyżka cukru pudru na 100-150ml).