Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten puszysty sernik na zimno będzie hitem wśród wszystkich miłośników serników. A co najlepsze? Sposób jego przygotowania jest szybki, prosty i nie wymaga pieczenia! Wyjątkową puszystość i kremowość osiągniesz dzięki ubitej śmietanie, a gęsta konfitura borówkowa wprowadza przyjemną, owocową nutę. Sernik będzie idealny do kawy z przyjaciółmi lub na każdą inną okazję, gdy potrzebujesz imponującego deseru.
Tortownica – ok. 22 cm
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 44
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 44
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 50
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania konfitury. Tak naprawdę możesz użyć gotowej konfitury, ale mając świeże lub mrożone owoce warto przygotować mus owocowy od podstaw. Do garnka włóż umyte i osuszone borówki lub jagody, wlej wodę, wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż owoce puszczą sok i nieco się rozpadną. Następnie wlej sok z cytryny i przesyp przez sitko mąkę. Energicznie zamieszaj, żeby nie było grudek i gotuj jeszcze 5-7 minut, aby konfitura zgęstniała. Jeśli preferujesz gładsze formy, dodatkowo zblenduj owoce. Odstaw konfiturę do ostygnięcia, a potem przestaw do lodówki.
Pokrusz ciastka owsiane na bardzo drobne okruchy. Możesz użyć malaksera lub przesypać ciasta do woreczka strunowego i rozgnieść je wałkiem do ciasta. Przesyp okruchy do miski, wlej roztopione masło (ewentualnie dosyp łyżkę cukru) i wszystko dokładnie wymieszaj. Ułóż mieszaninę na dnie wysmarowanej masłem tortownicy (ok. 22 cm) i mocno ugnieć, aby utworzyć zwarty spód. Wstaw tortownicę do lodówki.
Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do ostudzenia. W misce utrzyj serek mascarpone lub zmielony twaróg. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, utrwalając cukrem pudrem. Przekładaj ubitą śmietanę do zmiksowanego serka i delikatnie połącz. Dolej sok z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukier puder) i wymieszaj. Na koniec dodaj tężejącą żelatynę i wymieszaj masę do połączenia. Przelej masę serową na owsiany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny albo na całą noc. Przed podaniem polej puszysty sernik na zimno borówkową konfiturą i podawaj. Możesz także dodatkowo posypać całymi owocami borówek.