Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kruche ciasto, a już szczególnie jego połączenie z kremem i kwaśnym dżemem :). Pychotka spełnia wszystkie zasady. Zaliczam je do kanonu ciast obowiązkowych na rodzinnych imprezach. Nie jest skomplikowane, ale w smaku bezcenne :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g dobrego masła 6 żółtek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki zagniatamy a powstałe ciasto dzielimy na pół. SKŁADNIKI NA BEZĘ 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie (cały czas ubijając) bardzo wolno dodajemy cukier. Na koniec już bez miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. DODATKOWO BĘDZIE NAM POTRZEBNE 1 słoiczek dżemu wiśniowego opakowanie płatków migdałowych
KOŃCOWE WYKONANIE :) Formę 25/33 wykładam papierem. Na spód układam jedną część rozwałkowanego ciasta, na to połowa słoiczka dżemu wiśniowego. Następnie wykładam na to połowę bezy i posypuję płatkami migdałowymi. Jeżeli mamy 2 takie same brytfanki możemy przygotować dwa spody jednocześnie i upiec je w termoobiegu (170 stopni ok 40 minut), jeżeli nie musimy się bawić dwa razy. KREM 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g dobrego masła PRZYGOTOWANIE KREMU Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką, po czym dodajemy do gotujące się z cukrami mleka. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu odstawiamy do przestygnięcia. Jak już budyń wystygnie miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Gotowe ostudzone placki przekładamy powstałym krem. Ciasto gotowe :)