Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
blaszka 22 x 35 cm, łyżka stołowa, łyżeczka, wałek do ciasta, stolnica, nóż, widelec, pędzelek,
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 477
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 55
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 477
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 55
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Masło i smalec posiekaj na kawałki, wymieszaj rękami z mąką. Na środku mąki zrób dołek, dodaj do niego serek oraz roztrzepane widelcem jajko. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto włóż do foliowego woreczka i wsadź do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie wyściel blachę papierem do pieczenia, obierz jabłka ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie równe połowy. Jedną część ciasta rozwałkuj na trochę większą wielkość niż blaszka, przełóż na blachę , dociśnij do spodu i po bokach, tak, aby z ciasta na bokach powstał około 1 cm rant. Ciasto posyp lekko kaszą manną , poukładaj połówki jabłek ( najlepiej 3 x 5 ). Każdy kawałek jabłka posyp cukrem waniliowym, cynamonem oraz 1/2 łyżeczki kaszy manny ( kasza manna wchłonie wypływający z jabłek sok podczas pieczenia i ciasto nie będzie zbyt mokre ).
Rozwałkuj drugą część ciasta podobnie jak pierwszą , przykryj nią jabłka. Dociśnij mocno końce ciasta palcami, nakłuj ciasto widelcem między jabłkami. Wierzch ciasta posmaruj rozbitym jajkiem, posyp grubym cukrem kryształem ( np. cukrem rafinada ). Piec w nagrzanym piekarniku 180 C, przez około 40 minut, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto najlepiej jest przechowywać przykryte blaszką w której było pieczone lub folią , wtedy ciasto nie wysycha jest mięciutkie.
Zamiast posypywać ciasto cukrem kryształem, możemy je upiec bez posypywania nim i dopiero gdy wystygnie oprószyć cukrem pudrem lub oblać białym lukrem np. przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego spokojnie możemy je polukrować, jeśli chcemy, aby ciasto było słodsze. Dodatek smalcu sprawi, że ciasto będzie bardziej kruche po upieczeniu i elastyczniejsze podczas wałkowania. Smacznego ! :)