Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychotka z truskawkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, gdzie delikatność mascarpone łączy się z owocową nutą truskawek. Słodycz i chrupkość spodu karmelowego zachwyci każdego, a rozpływające się w ustach wnętrze pozostanie w pamięci na długo.
średnica formy: 24 cm
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2705
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2705
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na okruchy za pomocą malaksera lub robota kuchennego. Wymieszaj je z masłem i masą kajmakową, do uzyskania lepkiej masy.
Masą wylep dno i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce i zostaw do przestudzenia.
W dużej misce utrzyj ser. Dodaj cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksuj.
W osobnej misce utrzyj śmietankę na sztywno i stopniowo dodają ją do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Mieszankę żelatyny rozprowadź w łyżce masy serowej, a następnie przenieś wszystko do głównej miski z nadzieniem.
Masę serową wyłóż na zimny spód i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Po wyjęciu, delikatnie wyjmij ciasto z formy. Brzegi udekoruj płatkami migdałowymi. Na wierzchu połóż połówki truskawek i całość posyp tartą czekoladą.
Pychotkę z truskawkami podawaj na zimno.