Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas zbiorów jabłek i można z nich upiec pyszne ciasta ale na szczęście jabłka są dostępne przez cały rok więc jeśli macie ochotę na pyszną szarlotkę, zrobicie ją o każdej porze roku Szarlotka wychodzi przepyszna! Jest delikatna oraz lekko chrupiąca. Moja rodzina zajada się tym ciastem i często prosi o kolejny wypiek
Blaszka do pieczenia 25x25, mikser
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 103
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 158
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2565
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 103
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 158
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2565
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. 1 mniejszą część włożyć do zamrażalnika a 2 większą wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto można rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować. Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie podpiec przez ok 20 minut w 175C do lekkiego zarumienienia.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon i cukier puder, wymieszać, przełożyć do garnuszka i prażyć na małym ogniu przez ok 10-15 minut.
Białka ubić na sztywno mikserem, dodając partiami cukier. Piana powinna być gęsta, błyszcząca a cukier dobrze rozpuszczony.
Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć uprażone jabłka a na to ubitą pianę. Wyjąć z zamrażalnika schłodzone ciasto i zetrzeć na tarce lub odrywać małe kawałeczki i posypać wierz ciasta. Szarlotkę włożyć ponownie do piekarnika i piec w 175C przez 35-40 (w zależności od piekarnika)