Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto Michałek
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2883
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2883
Składniki
Biszkopt: Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem przez kilka minut na białą puszystą masę. Do zmiksowanych jajek dodać przesiane kakao z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć wszystko mikserem na wolnych obrotach.Na wlać olej cienkim strumieniem i krótko zmiksować. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu przekroić na pół. Krem Michałkowy: Zimną śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać przestudzoną rozpuszczalną kawę oraz starte na tarce michałki. Całość wymieszać szaptułką. Masa wychodzi gęsta. Krem śmietanowy: Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko zmiksować. Jeśli nie używacie śmietan fix-u można użyć żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Składanie ciasta: Na dnie blaszki układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go dżemem i wykładamy krem Michałkowy. Masę Rozsmarować i przełożyć drugim blatem ciasta. Rozsmarować krem śmietanowy. Posypać posiekanymi orzechami oraz startą na tarce czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego! *Biszkopt można dodatkowo nasączyć zaparzoną kawą, ale nie ma takiej konieczności. Biszkopt jest wilgotny.