Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam wam przepis na drożdżowe cynamonki idealne do kawy ,szkoły dla dzieci czy poprostu miłego jesiennego popołudnia :) smacznego
Mikser ,misa ,łyżka ,szklanka
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Składniki
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży .W misce mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru dwiema łyżkami mąki i 50 ml ciepłego mleka ( ciepłe nie gorące ) składniki mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia .Gdy zaczyna wyrośnie możemy zaczynać robić ciasto .w misie miksera dajemy suche produkty mieszamy łyżką następnie dodajemy mokre produkty i zaczyn z drożdży pamiętajmy że mleko musi być ciepłe by ciasto ładnie wyrosło .mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta .Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ,przynajmniej podwójnie zwiększy obiętość .Gdy ciasto wyrośnie zagniataniu je chwilę na stolnicy by pozbyć się powietrza z ciasta .dzielimy ciasto na dwie części każdą część wałkujemy na placek smarujemy masłem i posypujemy naszym nadzieniem .Zwijamy w rulonik i kroimy na kawałki tak by powstały ślimaczki :) To samo robimy z druga częścią ciasta .układamy na blaszce do pieczenia smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem .wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni grzanie góra dół na 25 do 30 minut .upieczone cynamonki możemy posmarować lukrem lub cukrem pudrem .smacznego !