Z niecierpliwością czekałam na to, aż w pobliskim warzywniaku pojawi się rabarbar. Miało być ciasto - drożdżowe. Ostatnie takie piekłam jeszcze na studiach. Chciałam, żeby było ono tak dobre, jak jednej z moich babć, która jest mistrzynią w ich pieczeniu. Udało się. W kuchni unosił się piękny zapach, a po skosztowaniu ciasta czuć było kwaśny smak rabarbaru połączony ze słodyczą lukru. Mniam :)
Pyszne drożdżowe z rabarbarem
Składniki
- 1/4 kostki margaryny
- 11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl. i 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dkg drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/8 kostki margaryny
- 4 laski rabarbaru
Składniki
- 1/4 kostki margaryny
- 11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl. i 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dkg drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/8 kostki margaryny
- 4 laski rabarbaru

Etapy przygotowania
Wykonanie kruszonki: Składniki (margarynę, cukier puder i mąkę) wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.

Wykonanie ciasta: Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu. Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 240

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 532

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1138

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 226

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6104
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 240

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 532

Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Orzechy
- Włoskie
- Płatki
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1138

Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
- Polska
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 226

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6104



Składniki
- 1/4 kostki margaryny
- 11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl. i 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dkg drożdży
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/8 kostki margaryny
- 4 laski rabarbaru
Wykonanie kruszonki: Składniki (margarynę, cukier puder i mąkę) wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.
Wykonanie ciasta: Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu. Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.
Pyszne ciasto 🍰
zostały drożdże ha ha