Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1969
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 6
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 17
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1969
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 27
Składniki
Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo bo wtedy pączki nie będą lekkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dna miski, wykładamy je na blat, podsypujemy odrobiną mąki, formujemy kulę i wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by paczki nie dotykały dna.
Grzejemy olej, gdy wrzucimy kawałek ciasta i wypłynie temp jest ok i można smażyć. Dajemy na olej pączki, przykrywamy garnek pokrywką i smażymy chwilę, potem odwracamy na drugą stronę. Ważne by olej nie był za gorąco bo paczki będą się palić i będą ciemne.
Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, gdy ostygną nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Te pączki są najlepsze gdy trochę przestygną. Są niezwykle lekkie, puszyste, i długo zachowują świeżość. Bardzo polecam :)