Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek

Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek
Składniki
- *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków
- CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek
- -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego
- -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu
- DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia
Składniki
- *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków
- CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek
- -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego
- -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu
- DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia

Etapy przygotowania
Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo bo wtedy pączki nie będą lekkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dna miski, wykładamy je na blat, podsypujemy odrobiną mąki, formujemy kulę i wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by paczki nie dotykały dna.

Grzejemy olej, gdy wrzucimy kawałek ciasta i wypłynie temp jest ok i można smażyć. Dajemy na olej pączki, przykrywamy garnek pokrywką i smażymy chwilę, potem odwracamy na drugą stronę. Ważne by olej nie był za gorąco bo paczki będą się palić i będą ciemne.

Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, gdy ostygną nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Te pączki są najlepsze gdy trochę przestygną. Są niezwykle lekkie, puszyste, i długo zachowują świeżość. Bardzo polecam :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8539
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 588
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 72

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 108
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8539
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 588



Składniki
- *z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków
- CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek
- -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego
- -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu
- DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia
Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch. Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo bo wtedy pączki nie będą lekkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dna miski, wykładamy je na blat, podsypujemy odrobiną mąki, formujemy kulę i wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy pączki Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu. Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie. Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut. Do garnka wlewamy olej, tak by paczki nie dotykały dna.
Grzejemy olej, gdy wrzucimy kawałek ciasta i wypłynie temp jest ok i można smażyć. Dajemy na olej pączki, przykrywamy garnek pokrywką i smażymy chwilę, potem odwracamy na drugą stronę. Ważne by olej nie był za gorąco bo paczki będą się palić i będą ciemne.
Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, gdy ostygną nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Te pączki są najlepsze gdy trochę przestygną. Są niezwykle lekkie, puszyste, i długo zachowują świeżość. Bardzo polecam :)
Jak tu się oprzeć :)
pysznie :)
Miodzio i chyba tyle wystarczy :D
Pycha :)